Blog

Școala Altfel 2016 și producția filmului documentar despre clădirile monument istoric din Vatra Dornei

Elevii Liceului Ion Luca din Vatra Dornei au participat la Atelierele din cadrul Programului Școala Altfel 2016, organizate de Dorna Art. Pe parcursul a trei zile, aceștia au luat parte la Ateliere de Fotografie, Design, Producție de Televiziune, DJ și Muzică de Film. În cadrul Programului Școala Altfel, a avut loc și filmarea unui documentar despre clădirile monument istoric din Vatra Dornei, din a cărui echipă de producție au făcut parte 10 elevi. Filmul documentar va avea premiera la Festivalul Dorna Art, vineri, 29 iulie, în Grădina Cazinoului din Vatra Dornei.

Școala Altfel

Bianca Lucescu, 15 ani, participant

Cum te-ai simțit la Școala Altfel?
M-am simțit foarte bine. A fost o activitate plăcută, iar organizatorii și trainerii au fost foarte deschiși cu noi și prietenoși.

La ce atelier ai participat?
Am participat la atelierul de televiziune, unde am aflat o mulțime de informații utile, dar unde, în același timp, a fost și foarte distractiv. Pot spune că am învățat prin joacă.

Ai mai avut astfel de activități până atunci?
Activități s-au tot făcut, dar în mare parte au fost destul de plictisitoare și fără umor. În schimb, activitățile de la Școala Altfel au fost mai deosebite, educative și distractive în același timp, abordând domenii interesante.

Scoala Altfel

Flavius Țăran, 17 ani, participant

Cum ți s-a părut faptul că ai făcut parte din echipa de producție a unui film documentar?
La mine totul a fost așa, spontan, în legătură cu înscrierea la Școala Altfel, încât atunci când m-am văzut acolo, am fost uimit de cât de mult am putut să contribui. Am fost uimit puțin de planul organizatorilor și totodată, de ideea că eu o să ajut, dar sincer să fiu, am scăpat repede de teamă și am intrat în joc.

Cum te-ai înțeles cu echipa de filmare?
Echipa de filmare era alcătuită din oameni tare faini, cum s-ar zice. Aveau un vibe tare bun și plin de energie, ceea ce era destul de captivant pentru mine și restul colegilor. Cel mai mult am apreciat la ei faptul că au fost open minded și ne-au călăuzit puțin prin domeniile lor.

În ce fel te-a ajutat participarea la Școala Altfel?
Odată cu participarea la Școala Altfel am reușit să mă gândesc și la viitorul meu și la alegerile pe care urmează să le fac. Mi-am deschis orizonturile și am rămas cu o experiență frumoasă.

Scoala Altfel

Andra Mustea, 15 ani, participant

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Școala Altfel?
Mi-a plăcut totul. A fost un proiect superb, o colaborare frumoasă între organizatori și participanți. Nu am ce să reproșez.

Ce te-a determinat să participi?
Am văzut pe Facebook un event în care scria „Atelierele Dorna Art”, sau ceva de genul. Eu cum știam că ei au organizat festivalul de vara trecută, m-am înscris, fiindcă eram convinsă că va ieși o treabă faină, la fel cum s-a întâmplat și cu Dorna Art. Și chiar a ieșit ceva foarte tare.

Îți dorești să participi și pe viitor la astfel de activități?
Da, îmi doresc să particip pe viitor la astfel de activități, de aceea m-am și oferit ca voluntar anul acesta la Festivalul Dorna Art. Îmi doresc foarte mult ca activitățile de genul acesta să continue.

Scoala Altfel

Valentina Gabor, regizor și editor

De ce ați ales să realizați un film documentar despre clădirile monument istoric din Vatra Dornei?
Am ales această temă pentru a crește vizibilitatea clădirilor cu valoare istorică, aflate într-o stare avansată de degradare.

Care este abordarea pe care ți-ai propus-o în realizarea acestui film?
Situația clădirilor este prezentată din perspectiva unor locuitori din Vatra Dornei, a unor oameni afectați direct de această problemă și care oferă diverse perspective prin prisma experiențelor și a generației pe care fiecare o reprezintă.

În ce fel crezi că acest film documentar va contribui la dezvoltarea comunității culturale din Vatra Dornei?
Dorim ca prin acest film să transmitem că nu este suficient doar să treci pe lângă o clădire aflată în paragină și să fii afectat doar vizual sau emotional, ci este important și să conștientizezi adevărata valoare a spațiului său și oportunitățile de dezvoltare a comunității.

7

Sorina Arcereanu, project manager și producător

De unde ideea de a implementa acest proiect?
Ideea proiectului a pornit de la nevoia unor astfel de ateliere dedicate elevilor. Rolul Programului Școala Altfel este de a implica elevii în activități de educație non-formală, prin care să învețe lucruri noi, într-un mod amuzant și relaxant. Pe o parte dintre ei i-am cunoscut anul trecut la Festivalul Dorna Art, unde au participat ca voluntari. Am văzut că sunt copii inteligenți, deschiși, cu abilități creative pe care e important să și le dezvolte.

Cum arăta o zi de filmare la Școala Altfel?
Erau zile lungi, pline, dar frumoase. Ne trezeam la ora 7, la 8 pregăteam locațiile pentru ateliere, la 9 începeam treaba. Eleviii erau împărțiți pe grupe, fiecare participa la atelierul care îi plăcea. La ora 12 mergeam pe teren. Am filmat la Cazinou, Templul Evreiesc, Vila Cembra, Casa Vladimir și în multe alte locații. Elevii făceau parte din echipa de filmare. Unii captau sunet, alții luau interviuri, făceau fotografii, băteau clacheta. După pauza de prânz, ne ocupam de filmarea simulărilor live. Elevii pregăteau o știre pe care o prezentau în fața camerei, cu invitat la cadru. Au avut într-adevăr emoții, dar s-au și distrat. O parte dintre ei rezistau la filmări până seara la 8.

Cum au reacționat elevii la activitățile pe care le-ați realizat împreună?
S-au implicat, au muncit mult, și-au făcut treaba, au venit cu propuneri și idei creative. Cred că cel mai important e faptul că nu au simțit că ceea ce fac este o obligație sau o temă pentru școală. A fost un alt tip de lucru și de învățare, la care au reacționat foarte bine.
4

Mai multe despre programul Școala Alfel

Mai multe despre documentar