Blog

Atelierul de educație juridică, susținut de Cristi Danileț

Care este scopul acestui atelier?
Scopul atelierului de educaţie juridică este acela de a conştientiza că orice activitate desfăşurată în societate implică exercitarea unor drepturi şi îndeplinirea unor obligaţii, indiferent că vorbim de mediul familial, circulaţia pe stradă, şcoală sau sala de judecată.

Ce vor învăța copiii și adolescenții în cadrul atelierului?
Copiii prezenti la atelier, dar si tinerii şi chiar adulţii vor învăţa câteva noţiuni juridice de bază, valabile în viaţa de zi cu zi. Vor învăţa ceea ce au voie şi ceea ce nu au voie să facă. Vreau să le atrag atenţia că odată cu împlinirea vârstei de 14 ani, copiii pot fi traşi la răspundere pentru încălcările serioase ale legii şi să primească amenzi de la poliţişti şi chiar măsuri educative de la judecători.

Cât de informați sunt adolescenții în ceea ce privește drepturile și obligațiile pe care le au?
Copiii au nevoie de un asemenea tio de informaţie cât mai devreme. Din păcate, până acum, nu există un asemenea obiect de studio, dar am promisiuni de la Ministrul Educaţiei şi de la Ministrul Justiţiei că va fi introdus un asemenea obiect în clasa a şaptea, respectiv în clasa a 11-a, începând cu anul şcolar 2017-2018.

De ce este important ca educația juridică să înceapă de la vârste cât mai mici?
Statisticile pe care le am arată că un număr îngrijorător de copii sunt victime şi autori ai unor infracţiuni precum cele sexuale, cele informatice, dar şi cele de violenţă extremă şi chiar omor. Interesul meu, ca judecător, este ca aceşti copii să nu ajungă în faţa noastră. Eu şi colegii mei dorim ca ei să devină responsabili şi să prevenim împreună comiterea de ilegalităţi.

Care a fost feedback-ul pe care l-ați primit din partea copiilor și părinților acestora, în urma Atelierului de educație juridică de anul trecut, din cadrul Dorna Art?
Anul trecut am filmat prezentarea de la Dorna Art şi am urcat-o pe site-ul www.educatiejuridica.ro. Este prima prezentare de acest gen ţinută în aer liber de către un judecător. Îi aştept pe doritori şi în acest an, mai ales că le voi distribui primul manual de educaţie juridică publicat în România, al cărui autor sunt.

Foto credit: Douănutri