Blog

Festivalul Dorna Art, văzut prin ochii dornenilor

Interviu cu Doru Bighiu, om de radio

Vatra Dornei, orașul dintre munți unde aerul e curat, oamenii sunt faini și glumeți, unde găsești locuri extraordinare de explorat, are aproximativ 14 500 de locuitori. Când ajungi aici, ai senzația aceea descrisă la începutul romanului Moromeții, că timpul încă mai are răbdare cu oamenii. 

Între 29 și 31 iulie, la Vatra Dornei se întâmplă altfel de activități decât în timpul anului. Începând cu o săptămână înainte de festival, Grădina Cazinoului se reactivează. Voluntarii pregătesc locația, vopsesc paleții pentru zona de relaxare, din lemn se construiește mobiler urban, se montează scena, urmând ca pe parcursul celor trei zile de Dorna Art, spațiul să devină loc de întâlnire pentru dorneni și pentru turiștii veniți în stațiune.

Am povestit cu Doru Bighiu, realizator de emisiuni la Radio Orion și locuitor al orașului Vatra Dornei, despre cum este văzut și primit Festivalul Dorna Art, la Vatra Dornei. 

Ce îți trece prima dată prin minte atunci când te gândești la Dorna Art?
Un Festival cum Dorna nu a avut şi cum Dorna merită!

Ești jurnalist, interacționezi mult cu oamenii, le cunoști nemulțumirile, dar  și poveștile și motivele de bucurie. Ce spun dornenii despre festival?
Cred că după prima ediţie, mai ales când a apărut şi making-off-ul, dornenii au înţeles ce e defapt Dorna Art. Să ştii că mulţi i-au privit sceptic pe cei care, de exemplu, stăteau în hamacele din Parc. Nu mai văzuseră un asemenea “mis-en-place” ☺ în zona Izvor Sentinela-Cazinou. Totul a fost nou pentru majoritatea celor care au trecut prin Parc la prima ediţie!

În ce fel se schimbă orașul în timpul festivalului?
Inedite, evident, sunt activităţile şi concertele, pentru că în această perioadă oraşul era “viu”, oricum. E sezon turistic full!

Fiecare eveniment are publicul lui bine stabilit, căruia se adresează. Ce aduce altfel Dorna Art față de celelalte  evenimente?
Tururile organizate ale clădirii Cazinoului, atelierele structurate pe diferite categorii, proiecţiile de lumini şi evident vibe-ul specific! Tuturor li se pare “altceva”!

Ce a reușit să schimbe festivalul în Vatra Dornei?
După prima ediţie, cred, mult mai multă lume a aflat despre Cazinoul din Vatra Dornei. A avut o mediatizare foarte bună şi a pus presiune pe proprietar să facă demersuri pentru a schimba ceva! Sper ca la ediţia 7-8 să ne bucurăm de DornaArt în grădina unei clădiri reabilitate! Mai ales că lucrurile au început să se mişte!

Pe finalul discuției, spune-ne, te rog, de ce le recomanzi dornenilor să vină la Dorna Art?
Pentru că e un festival organizat profesionist, pentru că sunt aproape 20 de concerte, pentru că vine Street-Food Festival, pentru că pot intra în Cazinou, pentru că pot vedea filme în aer liber şi pentru că e gândit, în primul rând, pentru noi!

Mulțumim!
Cu drag!