Blog

Cine sunt oamenii care vin tocmai la Vatra Dornei pentru un festival?

de Sorina Arcereanu – membru în echipa de organizare Dorna Art

A fost a doua ediție Dorna Art. A fost lumea faină și muzica bună. Am pictat, am văzut filme mișto, am intrat în Cazinou la turul ghidat, am mâncat un pate de păstrăv delicios. A venit o gașcă de tineri din Cluj, câțiva prieteni din Suceava și Câmpulung, am stat la o bere și o poveste în hamac cu o fată simpatică din Baia Mare, mi-a făcut cinste cu o cafea un tip din Timișoara, am avut o discuție interesantă despre filme cu două tinere din București. Am cunoscut oameni faini din zone diferite ale țării și mi-am pus întrebarea: cine sunt oamenii care vin tocmai la Vatra Dornei pentru un festival?

Există în momentul de față foarte multe evenimente mari, unde vezi trupe pe care până în urmă cu puțin timp, nu aveai șansa să le vezi în concert în România. Sunt evenimente cu sute de mii de participanți și sute de artiști. Cu toate acestea, unii aleg să vină și la evenimente mai mici. De ce? Ce aduce altfel un festival mic, dintr-o zonă de munte, un festival cu aproximativ 3200 de participanți?

Atmosfera

Fără starea de festival, nu există un festival reușit, iar când spun starea de festival, mă refer la o stare de bine, de relaxare, la un cadru intim, unde îți face placere să îți dai întâlnire cu prietenii, acolo unde știi că ai mereu ce să faci, fie că ai chef să asculți o trupă bună, să bei ceva, să vezi un film, sau să faci sport. E vorba despre opțiunile pe care ți le oferă un festival de genul acesta, pentru că se întâmplă diverse lucruri interesante, există activități pentru toate gusturile și vârstele. Te poți amuza, poți fi surprins, poți simți atmosfera mișto. E un cadru în care pe lângă concerte și lume faină, găsești un vibe specific, altfel, intim.

Orașul

Când vine vorba de Vatra Dornei, ca să fiu sinceră, intervine ceva inexplicabil pentru mine. Nu știu ce anume mă atrage atât de tare la locul acesta. Știu că iubesc să mă trezesc dimineața în cabană și să am în față muntele și căpițele de fân, să aud lătratul câinelui din curtea cabanei, să îmi beau cafeaua pe terasa de la Carol, acolo unde personalul e prietenos și zâmbitor și unde dai mereu de fețe cunoscute și bine dispuse.

E un sentiment de siguranță pe care mi-l conferă orașul. Îmi place să privesc Dorna de pe malul apei la apus, îmi place cum cade lumina în jurul orei șase după masa pe Izvorul Sentinela. Îmi place Cazinoul care mă face să îmi imaginez cum era odată orașul, îmi place cum se întrezărește de la drum Vila Cembra printre copaci. Mă bine dispune agitația copiilor care se adună la skate park. Îmi place atunci când e liniște în parc și poți auzi sosirea trenului în gară. Mă amuză veverițele care se plimbă cu atâta nonșalanță dar și voiciune, pe aleile Parcului Mare. Sunt multe părticele din Dorna de care îmi este dor în timpul anului și la care îmi doresc să mă întorc, pentru că aici, deși sunt născută în cealaltă parte a țării, am un sentiment de acasă.

Oamenii

Oamenii care vin tocmai la Vatra Dornei pentru un festival, știu de ce vin. Sunt oameni cool, care aleg altceva. Sunt oameni faini, smart, cu idei bune, care au puncte de vedere interesante. Unii dintre ei vin pentru atmosferă, alții pentru concerte, o parte vin pentru a se relaxa sau a scăpa de agitația din orașele mari. Ce îmi place cel mai mult la oamenii pe care i-am cunoscut aici este că sunt veseli, se simt bine, sunt deschiși și dispuși să lege prietenii. La ediția trecută am cunoscut un architect din Cluj și un fotograf din București, cu care am rămas prietenă. Ne-am întâlnit și anul acesta la festival și am promis că ne revedem și anul următor. Dorna Art e un festival la care oamenii se întorc pentru că se simt liberi și fac lucruri frumoase împreună.

Adi Ardelean, de la Natif, care e născut în Vatra Dornei, scria pe ciurila.ro că și-ar fi dorit să fi fost adolescent la Vatra Dornei în perioada festivalului Dorna Art. Carol Cîrcu, organizator al festivalului, locuitor al orașului Vatra Dornei, spune că dornenii sunt din ce în ce mai deschiși la ceea ce presupune festivalul, că vor să se implice tot mai mult. Doru Bighiu, om de radio care trăiește în Dorna, preciza într-un articol pe blogul Dorna Art, faptul că festivalul este un festival cum Dorna nu a avut și cum Dorna merită. Sunt mulți oameni dragi ai festivalului, oameni cu inițiativă și care observă că ceva s-a schimbat în Dorna odată cu festivalul. Oameni ca ei, ca mine, ca voi, aceștia sunt oamenii care ar veni oricând tocmai la Vatra Dornei pentru un festival, pentru acest festival!