Blog

Aftermovie 2017

Festivalul “Dorna Art”, aflat la cea de-a III-a ediție a avut loc în perioada 28-30 iulie, iar odată cu venirea toamnei tragem linie și vă prezentăm after-movie-ul.

Festivalul „Dorna Art” este organizat de Asociația Redescoperă Vatra Dornei, cu sprijinul Primăriei Municipiului Vatra Dornei.

Mulțumim sponsorilor Automeister – Little Start Vatra Dornei, Dorna Medical, Repal Dorna, UVFurniture, Magazinele Augur, Maspex Romania și partenerilor care ne-au susținut anul acesta: Rotary Club „Dorna” – Vatra Dornei, Agenția Zonei Montane, Federația Agricultorilor de Munte „Dorna” (FAMD), Asociația RoMontana, Casa de cultură „Platon Pardău”, Salvamont Vatra Dornei, VDT, Sarco Energy, Design Media, Buhuhoo, Beard Brothers, Caolin, Câmpulung Film Fest, Douănutri, Innover Printing, Transilvania Film, Elmo Print, Young, Bar Agency, Na!, VeDem Just, Ski Stop, Euroski, Hit The Egg! – Oușorul Challenge, Dakore Advert. Și desigur, partenerilor de ospitalitate: Hotel Silva, Hotel Carol, Casa di David, Casa Bucovineană, Hotel Belvedere, VIla Călimănel.

Ne-au promovat Hai la Dorna, Orion FM, județulsuceava.ro, Impact FM, Orion TV, Feeder.ro, Zile și Nopți, Monitorul de Dorna, Iubesc Vatra Dornei, Slicker, Viva FM.

Mulțumim!

Am dori să mulțumim prietenilor noștri care ne sunt alături an de an, fără de care acest festival nu ar putea avea loc. Ei sunt cei care au avut încredere în noi de la prima ediție și ne-au ajutat necondiționat: de la mutat lucruri în toiul nopții, la împrumutat materiale (scară, autofiletantă, mese, scaune, cuier, role de curent și alte căblării, etc), transport și câte și mai câte… Au fost persoane pe care le-am sunat din 30 în 30 de minute și care au răspuns solicitărilor noastre fără nicio rezervă.

Citește mai mult

Pregătirile pentru Dorna Art 2017

Andreea Ujică – Blogger oficial

Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Dorna Art, festivalul de artă și cultură urbană din Bucovina. Ne vedem din 28 până în 30 iulie la Vatra Dornei!

Selecția voluntarilor s-a încheiat și de-abia așteptăm să cunoașteți și voi voluntarii de anul acesta. Noi i-am cunoscut deja și ne-au impresionat cu entuziasmul lor.

Citește mai mult

Dorna Art 2017

Festivalul Dorna Art – un eveniment de artă și cultură în inima Bucovinei

Festivalul „Dorna Art”, aflat la cea de-a treia ediție, se desfășoară în perioada 28-30 iulie, în grădina din spatele Cazinoului și la Vila Cembra, spații pe care organizatorii își doresc să îl transforme într-un mediu urban de recreere și interacțiune.

Citește mai mult

Aftermovie

Au fost trei zile frumoase petrecute la Vatra Dornei. Trei zile în care s-a muncit cu drag și spor alături de voluntari, echipă și toți cei implicați.

Avem un cadou pentru tine: aftermovie-ul ediției Dorna Art de anul acesta. Enjoy!

Cine sunt oamenii care vin tocmai la Vatra Dornei pentru un festival?

de Sorina Arcereanu – membru în echipa de organizare Dorna Art

A fost a doua ediție Dorna Art. A fost lumea faină și muzica bună. Am pictat, am văzut filme mișto, am intrat în Cazinou la turul ghidat, am mâncat un pate de păstrăv delicios. A venit o gașcă de tineri din Cluj, câțiva prieteni din Suceava și Câmpulung, am stat la o bere și o poveste în hamac cu o fată simpatică din Baia Mare, mi-a făcut cinste cu o cafea un tip din Timișoara, am avut o discuție interesantă despre filme cu două tinere din București. Am cunoscut oameni faini din zone diferite ale țării și mi-am pus întrebarea: cine sunt oamenii care vin tocmai la Vatra Dornei pentru un festival?

Citește mai mult

Experiența unui voluntar la Dorna Art

de Flavius Țăran, 17 ani, voluntar

Entuziasmat și plin de energie, gata să mă distrez dar și să muncesc, așa a început experiența mea la Dorna Art. Tot ce a urmat după, a fost demn de povestit prietenilor.

Totul a început cu multă muncă si puțină răbdare, ceea ce nu a fost foarte greu, pentru că sincer să fiu, cu o gașcă de 30 de voluntari, totul a mers foarte repede. Chiar și așa, totul s-a terminat după doar 4 zile în care ne-am trezit la 9, uneori și la 8, dar a meritat.

Asta o să sune ciudat și poate exagerat, dar totuși o spun: în prima zi de festival eram copleșit de emoții și nu pot spune că am fost singurul. Cred că toți eram într-o mică sau mai mare măsură emoționați. Era munca noastră în spate, munca noastră și a organizatorilor, a tuturor celor care au participat la acest proiect minunat. Sentimentul a năvălit peste noi, ne-a inundat , iar apoi ne-a lăsat să trăim spectacolul. Prima chestie care mi-a atras atenția și m-a făcut să îndrăznesc a fost Teatru Labirint, o chestie tare faină, care sincer să fiu mi-a displăcut la început. Cu toate astea, experiența de la final a fost una remarcabilă. „E ușor să vezi ceea ce se întâmplă în jurul tău, dar e greu să simți”. Acest teatru m-a făcut să văd asta, ceea ce m-a impresionat. După această formă de artă a urmat o alta. Țapinarii au reușit să aducă zâmbetele pe chipurile tuturor, iar seara a continuat la fel de animată de restul trupelor, uimindu-ne pe final cu filmul documentar realizat chiar cu ajutorul nostru.

Intrat deja în ritmul Dorna Art, cea de-a doua zi a fost mult mai plină, simțeam ritmul muzicii undeva în surdină, era perfect, eram chilluț, relaxat, dar totuși, un voluntar tare haotic. După părerea mea, Natif au făcut o treabă tare faină la Dorna Art, iar seara s-a încheiat cu muzică pierdută în surdină, zâmbete, bere si multă distracție, la fel ca întreg festivalul. Cea de a doua zi s-a rezumat la 3 cuvinte: stare de bine.

Ultima zi. Cu cel mai mare regret spun că a fost cea mai tristă. Nu a fost vorba de atmosferă sau de muzică, ci pur și simplu simțeam că totul e gata. Hooop! Asta până să ne zică Flavia că următoarea zi avem treaba ☺. Zâmbetul ne-a revenit înapoi pe față, iar distracția a continuat.

Care e faza cu Dorna Art? Cum e să fii voluntar la Dorna Art sau alte întrebări de genul… Nu o să găsești nici un răspuns, nici aici, nici în altă parte. Singura șansă să afli și să trăiești experiența, e să vii chiar tu la Dorna Art, să simți atmosfera, căldura oamenilor, să vezi zâmbetele lor.

Muncă, distracție, veselie, hug, împlinire, muzică, nostalgie, cultură. Astea sunt doar câteva cuvinte care pot să descrie Dorna Art. Restul poți să descoperi tu. 🙂

A doua zi de Dorna Art

Andreea Ujică

Blogger oficial

Ne-am dezmorțit din agitația primei zile de festival și am intrat în a doua zi cu o cafea savuroasă de la Coffee Point-ul din Grădina Cazinoului. A fost o zi animată care a început în forță cu atelierele de: marionete, creație cu cei de la Reborn Bicycles, handmade, instalații organice, tir cu arcul și dans. Pentru copii, atracția zilei au fost cei de la Reborn Bicycles. Ei lucrează la o bicicletă personalizată ”Dorna Art”. Nu trebuia ratat teatrul de păpuși din Foișorul Parcului Vatra Dornei: Cipi și surpriza și nici spectacolul de teatru senzorial experimental ”Clepsidra universală” la Vila Cembra sau spectacolul de magie ”Cine e în joben?”.

Citește mai mult

Prima zi de Dorna Art

Andreea Ujică

Blogger oficial

Cei care am copilărit în Dorna, ne-am dorit întotdeauna să se întâmple chestii (concerte, expoziții, piese de teatru) de care să ne bucurăm și noi la fel ca toți ceilalți care locuiau în orașe mai mari și erau active din punct de vedere cultural și urban. Iată că a venit și momentul ca Vatra Dornei să evolueze și să dezvolte o comunitate pasionată de artă și orientată spre pasiunile tinerilor dorneni.

Citește mai mult

Festivalul Dorna Art, văzut prin ochii dornenilor

Interviu cu Doru Bighiu, om de radio

Vatra Dornei, orașul dintre munți unde aerul e curat, oamenii sunt faini și glumeți, unde găsești locuri extraordinare de explorat, are aproximativ 14 500 de locuitori. Când ajungi aici, ai senzația aceea descrisă la începutul romanului Moromeții, că timpul încă mai are răbdare cu oamenii. 

Între 29 și 31 iulie, la Vatra Dornei se întâmplă altfel de activități decât în timpul anului. Începând cu o săptămână înainte de festival, Grădina Cazinoului se reactivează. Voluntarii pregătesc locația, vopsesc paleții pentru zona de relaxare, din lemn se construiește mobiler urban, se montează scena, urmând ca pe parcursul celor trei zile de Dorna Art, spațiul să devină loc de întâlnire pentru dorneni și pentru turiștii veniți în stațiune.

Am povestit cu Doru Bighiu, realizator de emisiuni la Radio Orion și locuitor al orașului Vatra Dornei, despre cum este văzut și primit Festivalul Dorna Art, la Vatra Dornei. 

Citește mai mult

Atelierul de educație juridică, susținut de Cristi Danileț

Care este scopul acestui atelier?
Scopul atelierului de educaţie juridică este acela de a conştientiza că orice activitate desfăşurată în societate implică exercitarea unor drepturi şi îndeplinirea unor obligaţii, indiferent că vorbim de mediul familial, circulaţia pe stradă, şcoală sau sala de judecată.

Citește mai mult

Turismul românesc și revederea locurilor care mi-au rămas la suflet

Ciprian Pardău, redactor și fotograf la Hailadorna.ro

Asupra a ce se concentrează momentan turismul românesc?
În momentul de față, turismul românesc se concentrează pe litoral, pe tradiții și obiceiuri și pe monumentele și zonele istorice. Începând cu 2015, Centrul Vechi din București a cunoscut un boom de turiști incredibil. Aș îndrăzni să spun că 5 din 10 persoane sunt venite din alte țări, iar ăsta e un lucru mare. În ceea ce privește tradițiile și obiceiurile, turismul românesc se axează, în special, pe Bucovina și Maramureș, ceea ce pe noi nu poate decât să ne bucure. Nu cred că există turist care să fi trecut prin Bucovina, iar la final să fi spus că nu i-a plăcut ceva.

Citește mai mult

„Tinerii ascultă folk, dar nu folk trist” – Interviu cu Cosmin Covei, de la Țapinarii

Cânți alături de Adrian Tanase din 2001. Cum s-a format Țapinarii?
Mai întâi a fost un filmuleț cu un pitic ce face striptease. Era o temă de facultate – portretul contemporanului meu. Toți colegii filmau subiecte safe – sculptori, pictori… Mie mi-a plăcut să ies din tipare de la început și am făcut acest filmuleț care a fost foarte apreciat. Peliculă alb negru, 16 mm. Fără sonor. Filmulețul era bun și m-am gândit că are nevoie și de o coloană sonoră. Nu se potrivea cu nimic, așa că, împreună cu Adrian Tanase, am creat Sunt Fericit. Și a devenit unul dintre cele mai difuzate cântece de la Atomic. Și nu ne-am mai oprit din scris și produs filmulețe până azi. 🙂

Citește mai mult

Școala Altfel 2016 și producția filmului documentar despre clădirile monument istoric din Vatra Dornei

Elevii Liceului Ion Luca din Vatra Dornei au participat la Atelierele din cadrul Programului Școala Altfel 2016, organizate de Dorna Art. Pe parcursul a trei zile, aceștia au luat parte la Ateliere de Fotografie, Design, Producție de Televiziune, DJ și Muzică de Film. În cadrul Programului Școala Altfel, a avut loc și filmarea unui documentar despre clădirile monument istoric din Vatra Dornei, din a cărui echipă de producție au făcut parte 10 elevi. Filmul documentar va avea premiera la Festivalul Dorna Art, vineri, 29 iulie, în Grădina Cazinoului din Vatra Dornei.

Citește mai mult

Nostalgia primei ediții de festival

Articol preluat de pe Hai la Dorna

Este ora 7:20, o dimineață de luni, după un weekend încărcat. Sunt în redacția de știri, am în față o cafea proastă luată de la automat, mă pregătesc să intru în emisie. Îmi verific mailul. Doi invitați care anunță că nu mai apar la emisiune, câteva oferte de la companii aeriene și un mail de la Ioana. Îl deschid. “Sorina, m-au contactat cei de la Hai la Dorna. Au fost foarte încântați de festival anul trecut. Vor să scriem un articol în care să povestim cum a fost la Dorna Art 2015. Te bagi?” – și de aici, nostalgia primei ediții…

Citește mai mult